ARKIV 1


2012-10-13 -- 2019-10-05

Tillbaka till förstasidan
2019-10-05

Radiomässa i Norrköping
  Text och bilder Lennart Deimert SA5MMM

Köpare på hugget. Snart dras repet .... (klicka för stor bild)

Radiomässa eller Radioloppis - kallade det vad ni vill, det är i alla fall samma grejor som är till salu. Sedan många år tillbaka anordnar anrika Norrköpings Radioklubb tillsammans med FRO en radiomässa. Och som vanligt deltog vi från SK5SM. Vi har lyckats samla på oss en hel del av diverse material som inte används samt att några av oss också sålde några privata saker med blandad framgång.

Klockan tio var den officiella öppningstiden. Klockan 1000 SST drogs bandet, dock i motsatt håll mot i Vasaloppet och skaran av hugade spekulanter intog ivrigt försäljningsområdet.


Stort intresse av vad som finns i lådorna (klicka för stor bild).

Det var både trevligt och välordnat. Synd bara att det inte var lite fler säljare och besökare.

Vi kommer gärna igen nästa år med nya prylar. Dessutom är det ett utmärkt tillfälle att träffa andra likasinnade.


Morgan SM5BVV och Lennart SM5CBN förklarar och demonstrerar.


Fler bilder på www.jannesresor.se


2019-09-30

RigPi - Fjärrstyrning för alla.
  Text och bilder Lennart Deimert SA5MMM

Janne SM5SUH visar och demonstrerar RigPi.

Enheten är en Raspberry Pi baserad som kallas för RigPi som bl.a. ger användaren möjlighet att styra sin radio och köra olika moder inkl. CW (med macro eller direkt inskrivning av text) från datorer, mobiltelefoner och surfplattor som har tillgång till internet.


Så här ser RigPi ut på en surfplatta.

På klubbmötet den 30 september berättade och demonstrerade Janne SM5SUH RigPi.

Hur många RigPi det finns i Sverige är okänt. Finns internetanslutning och en transceiver så är det relativt enkelt att komma igång. Ett komplett system kostar under 5000 kr och säljs av Limmared Radio.


Typiskt shack med en ICOM IC-7200 kopplad till RigPi med bara en USB-kabel.

Den här lösningen är i det  närmaste perfekt för klubbar där medlemmar utan radio eller med störningar hemma kan logga in och köra radio. RigPi är ingen konkurrent till Remoterig utan skall ses som ett komplement.

Även SK5SM har idéer om hur RigPi skall implementeras.

Läs mer på RigPi:s hemsida

Se fler bilder från klubbmötet
 

2019-08-18

Bondebackadagen - säsongsupptakt för SK5SM
  Text och bilder Lennart Deimert SA5MMM
Det var folkligt och festligt när årets Bondebacka-dag drog igång. De senaste decennierna har detta varit säsongsupptakten för SK5SM - och så även i år. Trots regn på förmiddagen så kom många besökare för att titta på svampar, biodling och även amatörradio.


Självklart skall flaggan i topp denna dag! Leif SM5FWW bistår med hisshjälp.

Kenneth SA5BZT och Morgan SM5BVV hade var sin station igång och hade kontakt med många motstationer trots mediokra konditioner. Men att Bondebacka är ett SMFF-område och att också internationella fyrhelgen pågick gjorde att många ville ha kontakt



Trevliga och intressanta samtal med besökare.




Morgan SM5BVV kör mobilt. Lite större antenn i bakgrunden ....



Hej då Bondebacka - kanske vi ses igen nästa år?

2019-08-03

Öppet Hus hos Limmared Radio

Amatörradio är inte bara teknik utan även social samvaro där gamla och nya vänner träffas. Ett sådant tillfälle var det den 3 augusti då Limmared Radio hade Öppet Hus med rabatt på i stort sett allt och även en bakluckeloppis. Kontakter, kablar och adaptrar kan man aldrig få tillräckligt mycket av.


Två glada gossar skymtades i vimlet med nya Yaesu-kepsar. Leif SM5FWW till vänster och Morgan SM5BVV till höger. Klicka för större bild. Foto SM5SUH som också var där.

2019-06-30

Grimeton 17,2 kHz
  Text och bilder Lennart Deimert SA5MMM
Det var folkligt och festligt när Grimeton Radiostation firade Alexandersondagen den 30 juni med en sändning på 17,2 kHz. Att lyssna på så låga frekvenser är inte helt enkelt. Ett sätt som Morgan SM5BVV gjort är att bygga en up-converter.  Och för att få den extra känslan monterades en MiniWhip upp på Rundradiomuseet med övrig utrustning i bilen.


Till vänster syns lyssnings-antennen och till höger del av Grimetons antennsystem (tack SM5SUH för bilden).



Spänningsmatning till antennen och up-converten.

Sändningen hördes utmärkt. Nästa tillfälle att lyssna på Grimetons elektromekaniska sändning är förmodligen på Julafton 2019.

Fler bilder från evenemanget på www.jannesresor.se
  

2019-06-09

Sommarlov med radio
  Text och bilder Lennart Deimert SA5MMM  


Vad går upp mot bra DX och en fin solnedgång utöver Vättern. Det är bara att gratulera SM5BVV Morgan till det fina antennläget. Klicka för större bild.
   

2019-06-07
  Text och bilder Lennart Deimert SA5MMM
Vår historia hjälper oss att förstå nutiden. Om vi vill förstå varför vår värld ser ut och fungerar som den gör, behöver vi studera och lära oss dess historia.


Stort intresse för Rundradiostationens historia. SM7BDF, SM7JCR, SM7BYP och SM7GTD.

Ungefär så tyckte en tapper skara från SK7AF Eksjö Radioklubb som besökte Sveriges Rundradiomuseum i Motala den 6 juni 2019. Efter välkomstkaffe och kanelbulle var det dags för en grundlig genomgång av Motala Långvågsstation, bakgrund och verksamhet. SM5BVV Morgan, som själv har arbetat på radiostationen, berättade och visade stora och små saker.

- Problemet med den här typen av besökare är att de kan så mycket, säger Morgan. Det blir gärna diskussioner och när intresset är stort drar det ut på tiden.



Det mesta skall undersökas! SM7GDT John tittat extra noga bland slutrören.

Efter gruppfotografering utanför Rundradiomuseet bar det av till lunch i Hamnen där också Motormuseet besöktes. Just den här dagen var kanske i inte den bästa när det gäller framkomlighet i Motala på grund av Vätternrundan och ett helt avstängt centrum. Men, efter visst trixande fick alla sin försenade lunch.



Hela gänget samlat för gruppbild. Fr.v. Värden på stället Morgan SM5BVV. Därefter Kenneth SA5BZT, Janne SM5SUH, Bert SM7BYP, Per SA7PKL, Mona-Lisa YL/SM5SUH, Conny SM7TFJ, Stig SM7BDF och Roger SM7JCR. Sittande Solveig XYL/SM7BGX, Lars-Åke SM7BGX, John SM7GTD samt Jan-Olof SM7ETW.  Klicka för större bild.

Fler bilder på www.jannesresor.se


2019-05-19

Lyckad radioloppis i Väderstad
  Text och bilder Lennart Deimert SA5MMM
Väderprognoserna för söndagen förvarnade om ösregn. Men som tur var blev det uppehåll med hygglig värme och goda förutsättningar för en lyckad loppis. Redan vid 10-tiden var de flesta säljare på plats och flera köpare passade på att fynda i ett tidigt skede.

Janne SM5SUH hade rensat hårt i sina hyllor och fyllt en släpvagn med olika apparater, mojänger och tillbehör vilken gjorde stor succé. Allt gratis. Många fick med sig en eller flera pryttlar hem.


En glad Leif SM5FWW som gjort ett gratisfynd. Klicka för större bild.

Det här var första radioloppisen som SK5SM arrangerade i Väderstad, men med säkerhet inte den sista. Det geografiska läget är bra och att ha säljarborden under tak vid regn är förstås en stor fördel.


Som vanligt hade Janne SM5SUH ett välsorterad bord med allt från kontakter till slutsteg. Lennart SM5DFF (i röd jacka) kollar bland objekten. Klicka för större bild.

Ingen räknade antalet besökare men korven och kaffet tog slut vilket är ett gott tecken. Till nästa år hoppas vi på fler säljare och även fler besökare.



Blandat utbud. Här SM5CBN (blå jacka och keps) med sina mätinstrument. Klicka för större bild.

Ett särskilt tack till Kent SM5ELV som hade huvudansvaret. Vi ses väl nästa år?

Fler bilder från loppisen på SM5SUH:s sida www.jannesresor.se


 2019-05-13

AMPRNet - Amateur Packet Radio

Eric SA5BKE är koordinator i Östergötland för radioamatörernas "egna" internet-nät AMPRNet där IP-adresser delas ut till klubbar för att bland annat styra sina sändare. AMPRNet samarbetar med SUNET - Universitetens egna datornätverk.

Det blev mycket teknik och teknikaliteter. Men för att komma igång i Motala krävs att en nod kommer igång i Linköping.


Erik SA5BKE berättade om AMPRNets möjligheter.

2019-04-15

På klubbmötet den 15 april ... 
  
Berättade Morgan SM5BVV om SSA:s årsmöte i Lindesberg. Mingel på fredagen, föredrag hela lördagen och SSA:s årsmöte på söndagen. Det var många intressanta föredrag. Flera nya projekt i SSA:s regi kommer för att stärka amatörradion den närmaste framtiden.

Den tekniska delen bestod i att Morgan visade sin hembyggda loopantenn och väskan med en ICOM IC-703. Snyggt bygge.
 

 

Morgan SM5BVV med sin radio-väska innehållande en ICOM IC-703, batteri och här med ett Signalink-modem för FT8. Loopantennen bakom radion och datorn.

2019-04-01

FT8 – AMATÖRRADIO

Vår egen FT8-guru Jonny SM5COI guidade oss i den nya, om än nu etablerade FT8-djungeln. Under senaste året har det skrivits och diskuteras livligt om den nya tekniken.

1. Entusiasterna som tycker att detta var räddningen för amatörradion.

2. Puristerna/traditionalisterna som anser att detta inte har med amatörradio att göra utan är ett djävulens påfund.

Det är otvetydigt sant att det med FT8 går att köra DX även under den solfläcksfattiga delen av solcykeln som vi just nu lider under, och dessutom utan slutsteg och sofistikerade antenner. Lika otvetydigt är det att din personliga insats är minimal. Några klick här och där på skärmen och du är igång!



Det är relativt enkelt att etablera kontakt med "svåra" länder. Här en skärmdump med många fina DX - klicka för större bild.


Några av fördelarna med FT8:

- FT8 motverkar frånvaron av solfläckar och öppnar upp ”stängda” band
- FT8 låter ”small pistols” köra radio som en ”big gun”
- FT8 låter dig köra DX även med små eller begränsade antennmöjligheter
- FT8 är ”space age technology” – rymdåldersteknik.

Det här är inte första gången nyheter inom amatörradion diskuteras. Ämnena har varierat från SSB, datorer, RTTY och andra digitala moder och även SDR och Remote SDR. Så egentligen inget nytt under solen. De vanliga trafiksätten som CW och SSB kommer även i framtiden att stå sig bra.



SK5SM-FT8-trusten SM5ELV Kent, SM5COI Jonny och SA5RST Roland. Klicka för större bild.

Referenser:
------------
Introduktion till FT8
FT8 Tips
FT8 hemsida

2019-03-25

SK5SM Årsmöte
  Text och bilder Lennart Deimert SA5MMM
Omval av styrelsen. Och inga andra större frågor. Vi har ett stort samförstånd i vår klubb. Ekonomin i ordning. Just nu 40 medlemmar.

Vad som händer med Rundradiomuseet vet vi inte. Eftersom inte antennerna är inkopplade på grund av oavslutade takarbeten kan vi inte ha öppet för besökare till klubbstationen i sommar.


Kenneth SA5BZT går igenom kassarapporten som några av deltagarna följer med stort intresse.

Programmet för våren och försommaren är ganska fulltecknat. Vi diskuterade en Field Day med övernattning i september, men det är inte helt enkelt att hitta bra platser med boende.

Vid kaffet föreslog Kent och Leif en DXpedition till en av IOTA:s nyaste öar som finns söder om Haparanda - EU-192 Kataja / Inakari - och som dessutom är Sveriges östigaste punkt. Två expeditioner har redan varit där. Kanske ett av få realistiska plaster att åka till för oss.


Styrelsen och revisor för 2019; SM5FWW Leif, SA5BZT Kenneth, SM5ELV Kent, SA7RST Roland, SM5COI Jonny och SM5BVV Morgan.

2019-03-18

Antenner och teori
  Text och bilder Lennart Deimert SA5MMM


Sant eller falskt? Det var med den här devisen som kvällen gäst SM5JAB Micke Josefsson inledde sitt föredrag.

Micke började sin radiokarriär redan som 14-åring med flera misslyckade telegrafiprov. Men intresset fanns kvar efter avslutad ingenjörsutbildning då han började intresserade sig extra för trådantenner. Att han då hade flyttat till ett hus med stor tomt och höga träd underlättade experimenten. Det mesta finns sammanställt i ett pedagogiskt antennkompendium.


SM5JAB Micke Josefsson

Det var många antenntyper som presenterades. Att Micke gillar att fasa antenner märktes tydligt. Nästan alla antenner hade en variant för riktverkan. Alla simulerade med programmet EZNEC.

Favoritantennen vid DXpeditoner är en variant på en Delta-och loopantenn som populärt kallas för "Nabla" och består av två långa fiskespön ca 7 meter upp som fungerar mycket bra.

Alla var överens om att antenner är roligt och att att en dålig antenn är bättre än ingen antenn alls.


Micke och SM5FWW Leif diskuterar antenner.

Som vanligt avslutades kvällen med varm dryck och bullar. Nu ska vi hem och bygga trådantenner!


2019-03-04

Polisradiosystem
  Text och bilder Lennart Deimert SA5MMM

Arne Blomberg, f.d. LKA - Länskommunikationsansvarig, berättade om polisens radiosystem förr och nu.


S70, S80, E80, F80 och MOAR var några av många förkortningar och begrepp som Arne Blomberg, f.d. LKA Länskommunikationsansvarig, berättade om på klubbmötet 4 mars. Efter att ha varit polis sedan 1977 blev Arne ansvarig för polisens radiosystem i Östergötland 2000. Några av de första uppgifterna var att att åtgärda sambandet på platser där det var radioskugga, bland annat Åtvidaberg och södra Östergötland omkring Österbymo. Uppgifterna utvidgades snabbt och EU-mötet i Åre 2004 med 1700 poliser var en utmaning utöver det vanliga. Men efter hårt arbete lyckades man klara sambandet.

Arne gick igenom olika radiosystem och visade några äldre handapparater som förekom innan RAKEL infördes.

Ett mycket intressant föredrag med många anekdoter. Tack Arne för att du delade med oss detta till oss andra!

2019-01-10

SK5AJ – 50 års jubileum
  Text och bilder Lennart Deimert SA5MMM
Så är det avklarat – vårt 50-årsfirade av tillkomsten av Mjölby Radioklubb, sedermera Club SK5AJ. Det började med ett meeting på Änga, en festplats i Väderstad i Mjölby kommun.

Vi startade året med att instifta ett Jubileumsdiplom som skulle påminna om kommunjakten under 70-talet. Det gällde att under år 2018 köra ihop 50st kommuner och för att väcka intresset för detta startade vi också upp en kommunring som kördes på lördagar 9-10 SNT under ledning av SK50AJ med Lars SM5CAK, Rolf SM4BNZ och Lennart SM5CBN omväxlande vid rodret.

Den första att erövra Jubileumsdiplomet var SM5FWW, Leif som redan efter 10 dagar kört ihop de erforderliga 50 kommunerna. Sammanlagt har 28 st erövrat diplomet och förutom de svenska stationerna har diplom också utdelats till SP5DZE, S51AP, YU5T och RA1WZ.

Läs jubileumsskriften här (pdf).

2018-05-13

Nypremiär för SK5AJ-SK5SM Field Day på Omberg
  Text och bilder Lennart Deimert SA5MMM
Då det var ungefär 40-50 år sedan klubben senast hade en Field Day på Ombergs Hjässa hade organisationskommittén ändrat i programmet så att samlingplatsen var parkeringen. Alla är inte lika pigga och raska i benen som på den tiden...


Många kom denna strålande försommardag. Klicka på bilden för att se den i större format.

Ett 15-tal personer kom denna strålande vackra dag med radioapparater, master, olika mojänger och så förstås väl tilltaget fika med dryck.


Kent SM5ELV körde portabelt. Arne SM5CNQ och Lennart SM5CBN hejar på. Klicka på bilden för större format.

Det blev mycket radio men kanske mest prat och social samvaro med tipspromenad. Vinnare blev herr & fru Lindberg (SM5CEU) som valde en låda med kakor från det välfyllda prisbordet.

Morgan SM5BVV demonstrerade sin nytillverkade golfbolls-kanon för uppsättning av antenner. Se videon genom att klicka på bilden till höger.


Konditionerna var inte de allra bästa, men vad gjorde det en sådan här fin dag!

 

2018-04-24

Föreningen Sveriges Sändareamatörer har tilldelat detta Eldsjälsdiplom till SM5CBN, Lennart Hillar.
Lennart Hillar SM5CBN är aktiv radioamatör sedan början av sextiotalet och framstående DX-Jägare och CW-operatör. Han har med sitt tekniska kunnande och engagemang inom föreningsverksamheten bidragit till flera radioklubbars utveckling inom distriktet.

SM5CBN är initiativtagare till kommundiplomet SCA 1973. Senaste tillskottet är Kommunjakten 2018 med anledning av SK5AJ:s 50-årsjubileum.

Föreningen Sveriges Sändareamatörer
Anders Larsson / Ordförande

2018-04-21

Radiomässan i Eskilstuna

  Text och bilder Lennart Deimert SA5MMM
Många hade kommit i god för att försäkra sig om de bästa godbitarna som de 75 säljarna hade radat upp på 340 m bord. Klockan 10 öppnades mässan och Munktell-arenan fylldes snabbt med ungefär 1000 spekulanter som klämde och kände på alla nödvändiga och onödiga prylar.


Del av Munktellarenen. Nytt och begagnat om vartannat. Full fart på kommersen. Klicka på bilden för att se den i ett större format.

De kommersiellt långborden från t.ex. Limmared, DX-Supply och VKC Hamshop visade upp det nyaste inom branschen och säljarna hade fullt jobb med anstormningen av presumtiva kunder. Eller var det bara tittare?

Men visst fanns det billigare och mycket användbara prylar. Många fyndade rör, kablar, nätaggregat, antenner och självklart även olika transceivers.

SK5SM hade ett eget bord med SM5CBN Lennart som säljchef. Det blev ett välkommet tillskott till klubbkassan.


Lennart SM5CBN vid bordet. Klicka på bilden för att se den i ett större format.

Visst är det roligt med köp-och-sälj. Men den sociala delen med att träffas är kanske minst lika stor.



- Det här är prylar jag gillar, säger Karl-Arne Blom SM6JGU från Tived som var på mässan och letade fynd.

En trevlig och inspirerande aktivitet. Tack Eskilstuna Sändareamatörer ESA för att ni anordnar den här radiomässan för oss andra.

 
Mer från ESA HAM Radio Fest här;

Hamnews
Jannesresor (SM5SUH)


2018-03-27

Amatörradio - den professionella hobbyn

Nu finns det en helt ny lättläst och informativ folder om amatörradio utgiven av SSA. Kontakta SM5BVV Morgan om du behöver några exemplar att dela ut till intresserade.

Foldern finns också på den här länken.


2018-03-26

Årsmöte med omval

2017 var ett intensivt år med mycket aktiviteter och sammankomster, bl.a. en loppis och flytt av klubbstationen. Läs gärna verksamhetsberättelsen här

Kassören har hållit hårt i utgifterna vilket har gjort att ekonomin är i balans. Medlemsantalet i mars 2018 är 31 st.

Pga yttre renoveringsarbeten på Rundradiomuseet hade lokalen på Biblioteket bokats. Inte helt otippat blev styrelsen omvald under SK5SMs årsmöte.



SK5SMs styrelse och revisor. Från vänster: SM5COI Jonny, SA7RST Roland (revisor), SM5FWW Leif, SM5BVV Morgan, SM5ELV Kent och SA5BZT Kenneth. Klicka på bilden för större format.


2018-03-24

Hemligaste DL5-mötet någonsin?

Värd för vårens DL5-möte var SK5UM Flens Radioamatörer. Nu var det inte själva mötet som var hemligt utan platsen där vi träffades, den f.d. superhemliga LOPRA-anläggningen (Luftoperativa Radionätet) som SK5UM numera har som sitt QTH. En intressant historia, störningsfritt och med bra antennmöjligheter.


US10. Den tidigare hemliga LOPRA-anläggningen men numera hemvist för SK5UM Flens Radioamatörer.

Som kommande DL5-ansvarig omvaldes SM5BVV Morgan med vice DL5 SM5TJH Janne. I SM5-distriktet finns 1786 licensierade sändaramatörer enligt statistiken. Av dessa är 1049 medlemmar i SSA. Det blev stundtals livliga diskussioner om hur vi kan bli fler, amatörradio i samhällets tjänst och kommande aktiviteter.


Mötesdeltagare.

SM5TAH Mats berättade och visade bilder från LOPRA-stationens storhetstid och de många och enorma antenner som fanns. Huset med antenner var en mottagar-station. Sändarannexet var beläget ca 6 km söderut. Även om all utrustning plockades bort finns det ändå spår av hur det var mellan ca 1960 och 1987. Dieselaggregat i källaren för avbrottsfri kraft, fönsterluckor i kraftig plåt på insidan och fortfarande sitter den ljuddämpande panelen kvar.


Klubbens radiorum med bl.a. Winlink.

Det blev mycket prat och samtal i samband med smörgås och dryck som SK5UM hade ordnat med. Vi var ca 20 deltagare från olika klubbar.

Ett stort tack till SK5UM Flens Radioamatörer för en välordnad och trevlig DL-träff.

2018-03-05

Lasse Moell berättade om DX-peditionen VK9MA till Mellish Reef 2017


Alla som var med. Gruppbild från Mellish Reef.

Mellish Reef - en atoll 1200 x 200 m längst ut i korallhavet 100 landmil från Australiens kust, var #28 på ”Most Wanted List”. Det var flera som tyckte det var dags för en DX-pedition och det hela tog sin början i slutet av 2015. Efter flera turer fick även Lars SM5GLC en förfrågan att följa med som han tackade ja till utan betänketid.

Det är mycket som skall med och allt ska fungera. Att genomföra en sådan här expedition är en logistisk utmaning utöver det vanliga.

Operatörsschemat var 6 timmar framför radion och 6 timmar vila och därefter gå till nästa radiotält. Mat kom från båten tre gånger om dagen, frukt och kalla drycker fanns alltid att tillgå. Det var alltså en mycket behaglig tillvaro, men ändå fysiskt krävande

Alla fyra stationerna var aktiva och QSO:n loggades i en rasande fart. Som operatör var det kul att se hur de övriga körde, och alla ville hålla QSO-raten uppe! Tyvärr blev konditionerna inte de önskade pga solen, men slutresultatet på 45 000 QSO:n var ändå över förväntan.


Inga farliga djur (frånsett irriterande sanloppor) på revet, men massor av fåglar.

Den här expeditionen var Lasses enda längre och var något av en pojkdröm som gick i uppfyllelse. Lars avslutar med att "får ni chansen - ta den!"

Ett uppskattat föredrag med mycket bilder och trevligt prat. Tack Lars för en givande kväll!

Läs mer på VK9MA's hemsida https://vk9ma.com/

2018-02-19

Digitala moder - WSTJ och FT8

På klubbmötet den 18 februari demonstrerade Jonny SM5COI hur man använder och kör den digitala moden FT8.


Stort intresse för FT8 när Jonny SM5COI demonstrerar live.

FT8 är en variant av JT65 med endast 15 sekunders sändningspass och 50 Hz bandbredd. Man behöver programmet WSJT-X för att decoda FT8.



Tigertronics Signalink är ett användbart modem till radion för att sända och ta emot bl.a. FT8. Jonny SM5COI och Arne SM5CNQ.

Användarmanual på svenska.


2018-01-07


Grattis SM5FWW till #1
SK5AJ Jubileumsdiplom 2018

I samband med att Club SK5AJ nu fyller 50 år 2018 kommer aktiviteten med kommundiplomet att återupplivas genom att ge ut ett Jubileumsdiplom.

Läs inbjudan och reglerna här.

Lista på alla Sveriges kommuner   https://www.ssa.se/kommuner/

2017-12-18

Morgon/dagens Radioteknik

Frågeställningarna var många när Tilman D. Thulesius SMØJZT gästade Motala för att prata om SDR (Software Defined Radio);

- Hur kan vi använda SDRadios på ett effektivt sätt?
- Vad finns? Och kan vi se in i framtiden?
- SDR på distans, dags att köra igång?


Tilman SMØJZTberättar inlevelsefullt om SDR teknikens framsteg. (Klicka för större bild).

Vi var ett 25-tal åhörare som hade samlats i Motala Biblioteks hörsal för att lyssna till föredraget om SDR. För en del var en del information känd, men för flertalet var både hårdvara och mjukvara nytt.


SDR-teknik tillsammans med internet ger oanade möjligheter för fjärrstyrning och kontroll - även på hobbynivå.

Det blev också några ord om SDR-mottagare/transceivers som gjorts om till traditionellt utseende med knappar och rattar (ICOM, Elecraft) liksom lite om ett annat av Tilmans favoritintressen - ändmatade trådantenner.


Många ville klämma och känna på några av Tilmans mottagare-transceivers som han hade tagit med (klicka för större bild).

För den som vill läsa mer om SDR rekommenderas Tilmans hemsida med beskrivningar och länkar till tillverkare. På en annan undersida finns även artiklar som har varit införda i QTC.


- Tilman, vad är egentligen grejen med SDR? Klicka på bilden för att se videon.

2017-11-13

Kvällens tema - Loggprogrammet LoTW

De allra flesta radioamatörer vill gärna ha ett QSL - en bekräftelse på sin kontakt. Men då tryckning av QSL-kort, portokostnader har blivit en kostsam historia tillsammans med lång postgång, tog amerikanska ARRL för ett antal år sedan fram ett digitalt QSL som delvis påminner om svenska Bank-ID.

LoTW är ett digitalt loggprogram utvecklat av ARRL för att hjälpa till i DXCC-programmet (antalet länder). Meningen är att loggarna läggs upp i programmet och därigenom erhålla ”träffar” när också motstationen lägger upp sin logg. På så sätt behövs inga pappers-QSL. Klicka på bilden för att läsa mer.

Leif SM5FWW visade bl.a. hur BB Logger är integrerat med just LoTW för att smidigt och enkelt skicka sina QSL digitalt.



Leif SM5FWW delade med sig av sin omfattande erfarenhet av BB Logger och LoTW.

2017-10-21

Special-QSL SC90SM

För 90 år sedan (1927) var 30 kW-sändaren i Motala en av de starkaste långsvågssändarna i Europa. Detta firas med ett special-QSL till alla som under 2017 har kontakt med signalen SC90SM (SM = Stockholm-Motala). Hittills har fler än 2000 förbindelser avverkats.



Missa inte detta old-style-look-QSL med radiotornen och den dåvarande stationsbyggnaden. Klicka för stor bild.

Ett bra sätt att se när någon kör signalen är att titta här.


2017-10-14

Radiomässa i Norrköping


Det finns alltid något av intresse oavsett ålder.

I november 2000 besökte jag Norrköping och loppisen i Skarphagens industrimområde. Ett årligt arrangemang som Norrköpings Radioklubb började med 1998. Radiomässen den 14 okt 2017 var alltså den 19:e i ordningen.

Mässan är ett arrangemang i samarbete mellan SK5BN Norrköpings Radioklubb och SL5ZYT FRO Norrköping. Idrottsaktiviteter har prioritet när det gäller bokning av hallen, så trots något sent annonserat kom det omkring 300 betalande besökare. Som vanligt ett mycket trevlig tillställning med gammalt och nytt och inte minst glädjen att få träffa andra likasinnade.


Lennart SM5CBN och Janne SM5SUH (i randig tröja).

Vid SK5SM:s bord försökte Lennart SM5CBN, Janne SM5SUH och Morgon SM5BVV med och sälja diverse surplus med blandat resultat. Lars Erik SM5CAK distribuerade som vanligt ut QSL-kort till enskilda och klubbar.

Tack för i år - jag hoppas vi ses igen 2018.


2017-10-02

RADAR - Radio Detection/Direction and Ranging

En kväll med en omfattande genomgång av ämnet RADAR där Rolf Ragnarsson, FOI, SM0RAG/5 initierat berättade om vad RADAR är, ingående beståndsdelar, dopplerskift, beräkningsgrunder samt mycket mer. Rolf visade också exempel på olika RADAR-system allt från enkla små billiga bil-radar-tillbehör till stora "portabla" system för missilförsvar för ca 1 miljard USD styck.


SM0RAG/5 Rolf Ragnarsson berättade initierat om RADAR.

Vi hade också nöjet att ha besök av ett gång från SK5LF Radioklubben Östra, Linköping.

Ett mycket uppskattat besök! Ett stort tack till Rolf som delade med sig av sina kunskaper och erfarenheter - och inte minst Rolfs bakgrund som konstruktör av fartkamerorna som med viss munterhet avslutade föredraget.

2017-09-17



Nypremiär för contest!

Ingen minns säkert när SK5SM var med i någon större tävling senast. Kanske var det mer än 20 år sedan?

Den 16-17 september gjorde Kent SM5ELV, Arne SM5CNQ och Leif SM5FWW en stor insats med att under ett helt dygn få ihop 832 telegrafi-förbindelser trots urusla konditioner. Poängsammanställning här.


Trötta men lyckliga! Leif SM5FWW, Kent SM5ELV och Arne SM5CNQ (klicka för större bild).

Klubbstationen med nya slutsteget fungerade klanderfritt. En betydelsefull tävling för SK5SM som med detta är på banan igen. Nu väntar del 2 av SAC den 14-15 oktober med telefoni-delen.

Tack för en storartad insats från oss andra som inte var med.

2017-09-04

Öppet Hus med Power

Nu är klubbens nya slutsteg - ett ACOM 1000 - installerat. Janne SM5SUH berättade allmänt om hur ACOM-stegen är uppbyggda och olika typer av rör som används. Leif SM5FWW visade har man praktiskt använder slutsteget.


Så här ser det ut i radiorummet. ACOM 1000 överst. Leif SM5FWW demonstrerar för bl.a. Kenneth SA5BZT och Arne SM5CNQ.

2017-08-20

Bondebackadagen 2017

Kaniner, bin, svampar och amatörradio. Det var stor variation när föreningar bjöd in till Bondebackadagen för nionde gången.

Varje år bjuder lokala föreningar in till några timmar av intressanta aktiviteter på Bondebacka, hembygdsgården som är belägen några hundratal meter bakom Rundradiomuseet. Trots att höstens intåg gick att ana i luften var stämningen god. Nästan lika god som Biodlareföreningens honung, måhända.


Leif SM5FWW demonstrerar amatörradio för en intresserad besökare.

Som vanligt ställde SK5SM upp och demonstrerade amatörradio. Även om det inte var någon rusning så kom några intresserade förbi och pratade. Och några var seriöst intresserade.



Jonny SM5COI visade digitala trafiksätt och Kenneth SA5BZT höll igång med SMFF och fyrar.



Amatörradiotältet i den vackra miljön på Bondebacka.

SA5BZT Kenneth aktiverade SMFF och höll igång hela tiden. Dessvärre gick sändningen även in i trubadurens PA som blurr - men det verkade inte som han hörde så mycket av detta.

Trots urusla konditioner blev det en fin dag på Bondebacka.

Besök gärna Janne SM5SUH:s sida där det finns fler bilder. Klicka på Bondebackadagen.


2017-07-10

Det kom ett mejl till klubben ...

Hej alla radioter  :-)

Jag var på klubben i helgen för att köra radio under några timmar på lördag/söndag. Det var länge sedan och allt var nytt, klubblokal, rig, antenner och dator för loggning. Det var en trevlig överraskning, fräsch och fint på alla sätt och äntligen en fungerande klubbstation.

På lördagen kom flera besökare varav av en tackade särskilt för lektionen i vågutbredning mm. På söndagen var det endast två som hittade upp till klubblokalen. Jag kan verkligen rekommendera ett besök på klubben för att köra lite radio.

73 de Lennart SM5CBN


Lennart SM5CBN i sitt hemma-QTH i Mjölby.



2017-06-18

Tre nya medlemmar på säsongens sista träff.

Vi var många på säsongens sista Öppna Hus där vi också hälsade tre nya medlemmar välkomna. Efter en presentation av klubb och deltagare berättade ordf. Morgan SM5BVV att nu är äntligen klubbstationen fullt fungerande efter flytten. Leif SM5FWW hade en uppföljning av programmet BB Logger.


Demonstration av klubbstationen. Lars Elmqvist SM4WGB, Göran Isaksson, Anna & Martin Eckhardt och vid radion Leif SM5FWW.

Alla med certifikat är välkomna att använda klubbstationen i sommar under Rudradiomuseets öppettider. Boka gärna in en lördag eller söndag (listan nedan) för att träffa trevliga besökare.

I slutet av augusti är det dags för Bondbackadagen då vi kommer att visa amatörradio.

Skön sommar!


2017-05-20

Välbesökt bakluckeloppis

Väderprognosen för lördagen lovade solsken och många plusgrader. Men vi i SK5SM hade på lördagsmorgonen ingen aning om det skulle komma några säljare eller besökare, även om några hade aviserat sitt intresse.


SM5NAS/8S5A Kjell och SM5CBN i samspråk framför Kjells utbud.

Oron skingrades snart. Redan vid halvåtta stod SM5SUH Janne framför grinden med fullastad bil. Han ville ha bästa platsen och helst i skuggan - vilket han givets fick. Snart rullade bilarna in på rad innehållande det mesta inom teknik och radio. Glädjande nog var det många långväga säljare från t.ex. Vetlanda, Kristinehamn, Kumla och så förstås Linköping och Motala. Vid tiotiden började de presumtiva köparna komma. Intrycket är dock att lasterna är konstant, dvs de som sålde köpte med sig nya mojänger hem.



Full fart på kommersen.

Och vad är väl en Field-Day utan radio? Tre stationer var igång samtidigt. Arne SM5CNQ testade för första gången sin 3-elements 50 MHz-antenn med mycket bra resultat. SM5DK Lars Erik körde en del DX och SA5BZT Kenneth tillsammans med SM5BXC Karl-Axel passade på att logga så många SMFF och SMSS och möjligt.



SM5CNQ Arne låg i gräset och körde CW med sin KX3:a och hembyggda 3-elements trådantenn för 50 MHz

Vid 11 öppnade Rundradiomuseet sina portar för besökare samtidigt som Cafeterian hade premiär för säsongen. För de som ville ha lite kraftigare tilltugg passade Street-Food-bussens utbud bra.

Kl 13 begav sig en liten tropp för att bestiga södra radiotornet. När alla hade åkt hem och vi i arrangörsklubben plockade ihop de sista borden, satt gruppen fortfarande kvar längst upp i tornet på plattformen. Kanske inväntade de solnedgången?

Bakluckeloppisen på Rundradiomuseet blev en succé. Kanske var den allra största behållningen den sociala delen - att träffas, prata och kanske ta en kopp kaffe tillsammans?

Tack alla säljare och besökare! Vi får se vad som händer nästa år.

Klicka på bilderna för att se dem i större format.

Fler bilder från bakluckeloppisen finns här på Janne SM5SUH hemsida.


2017-04-24

SVARK besökte Rundradiomuseet och SK5SM


Alla som var med. Klicka på bilden för att se den i större format.

SK7AX - Södra Vätterbygdens Amatöraradioklubb SVARK gengäldade ett tidigare besök från Motala med tiotalet besökare från Jönköping m.o. samt ett antal SK5SM-medlemmar. I samband med kaffet berättade Morgan SM5BVV historien om Motala långvågsstation. Därefter
blev det en guidad vandring runt i stationen för att se alla sevärdheter.


Samling vid manöverbordet i sändarsalen. Klicka på bilden för att se den i större format.

Efter gruppfotografering med de gamla OB-bussarna som bakgrund gjorde SA5MMM Lennart en bejublad demonstration av sin antennkanon.

En givande och trevlig träff.

Fler bilder från träffen finns på SM5SUH Jannes hemsida www.jannesresor.se under 2017.


Lyssna på radiostationer från hela världen


Klicka på bilden och välj radiostation.

En häftig och rolig sida för att lyssna på rundradio. Lätt att navigera runt hela jorden. Aktuell radiostation längst upp till höger. Stationer att välja på i området längst ner till höger. Ort och tid längst ner till vänster.



2016-10-31

Janne SM5SUH demonstrerar ICOM IC-7300



Vi var många som kom till Motala-klubbens träff på Rundradiomuseet för att få veta mer om ICOMs transceiver IC-7300. Efter sedvanligt rundsnack i soffan berättade och visade Janne SM5SUH entusiastiskt möjligheterna med 7300:an.



Riggen är en SDR (Software Defined Radio) som försetts med ”analoga” knappar och rattar. Knivskarpa valfria filter, fjärrstyrning, lätt att sända digitala moder och möjligheten att i realtid ”se” andra stationer på vattenfallet.
Dessutom kontinuerliga förbättringar och finesser genom mjukvaruuppdatering. För säkerhets skull fanns två stycken 7300 att titta och köra med.

Det var flera som seriöst funderade på att precis som Janne SM5SUH byta ut eller komplettera sitt shack med en ny SDR-transceiver.

En bra träff som visade på möjligheterna med amatörradio. Tack Janne SM5SUH för att du visade oss dina transceivers och berättade om dina erfarenheter.


  
Masten rest och Opti-beamen är på plats


Nya antennen monteras på masten.

Äntligen är masten och antennen på plats! Vår mast passar fint in i 'looken' och har gett Rundradiomuseet en ny snygg exteriör . Det har varit ett omfattande arbete med flyttningen av masten, montering av den nya antennen med rotor, kabeldragning och många andra saker.


Som tur är har Leif SM5FWW har det mesta i bakluckan på bilen när det gäller verktyg - här med vinkelslipen.

Ett stort tack till alla som varit med och gjort det här möjligt. Nu återstår en del mindre saker som t.ex. att få antennväljaren att fungera.


2014-11-15

Nu är antennen nedtagen och masten flyttad.

- Lätt jobb, det här går snabbt, sa Leif när vi skulle ta ned antennen och flytta masten. Men det tog avsevärt längre tid än beräknat.

Redan strax före 10 på lördagsförmiddagen var SM5FWW Leif, SM5ELV Kent, SM5BVV Morgan och SA5MMM Lennart på plats. Alla väl klädda vilket behövdes denna regniga novemberdag. En halvtimme senare anlände kranbilen. Efter en genomgång började vi med nedtagning av de mindre nedre antennerna och därefter den stora beamen med rotor. 30 års väder och vind gör att skruvförbanden är ordentligt rostiga och sitter hårt. Efter mycket slit kunde till slut TH6DX-antennen tas ned.

Att få loss masten från fundamentet var inte någon lätt match. Leif hade tidigare tagit bort den övre muttern och med vinkelslip kapat gängtapparna så att skulle gå snabbt och enkelt att ta bort övriga muttrar när masten skulle lyftas. Men några av muttrarna satt som berget och vi fick alla hjälpa till. Dessutom visade det sig att när masten skulle lyftas satt den också hårt, men lossnade till slut efter mycket knixande.

Nu ligger antenner och mast i horisontalläge inne på gården där vi får fortsätta med renoveringen. Mycket arbete återstår.


Lyftet av masten. 144 MHz-antennen fick sitta kvar vid nedtagningen.


Hi-Gain TH6-DX "Thunderbird".  


2012-10-13
Nycklen till Radiomuseet har nu lämnats över till Motala kommun

Läs vad Motala Tidning skriver här