Arkiverade inlägg

2021-12-06
till
2022-10-21

2022-10-21

30 år med Bullen


Göran Gerkman SM5UFB med sitt hedersdiplom för arbetet med nyhetsbulletinen.

Göran tog sitt certifikat i februari 1992 och var då medlem i Motala Sändareamatörer. Han blev rekommenderad av dåvarande ordförande SM5PBX Ulla Nilsson att lyssna på SSA Bulletin för att får mer kunskap om amatörradion. ”Bullen” sändes då av en radioamatör i Linköping vem minns inte Göran. När platsen blev vakant fick han möjlighet att över och har sedan dess läst Bulletinen för 5 distriktet.

Göran har varit tjänsten trogen i alla trettio år förutom någon månads frånvaro på grund av sjukdom. Till början med skickade SSA ut bulletinen via brev till klubbarna för vidarebefordran uppläsarna med det har moderniserats! När ”Bullen” var en nyhet checkade upp till femtio amatörer in efter en uppläsning – det är annorlunda nu när den sprids via e-post innan uppläsning – idag är det bara handfull amatörer som checkar in säger Göran. SSA vill framföra ett stort tack till Göran för hans hängivna insats och trägna arbete för amatörradion.
  


2022-10-15

Scouter besökte SK5SM

Varje höst anordnar scouterna i hela världen något som kallas JOTA - Jamboree On The Air. I Motala besökte scouterna Rundradiomuseet och kollade in vad amatörradio är för något. 
 
   

- Det var full fart på kontakterna med andra scouter, berättar Lennart SM5CBN som visade stationen. Det blev 50-talet förbindelser både inom och utanför Sverige. Tips - mikrofonskräcken kommer man över!

Besöket inleddes med att Morgan SM5BVV berättade vad radio är för något och en guidad tur på Rundradiomuseet varefter tiotalet scouter med ledare och anhöriga trängde in sig i radiorummet för att via radion säga hej till andra scoutvänner.

Det blev mycket prat vid fikat med både barn och vuxna. Tack alla för en trevlig dag.

 


2022-10-10

Öppet Hus

På träffen den 10 oktober informerades om nuvarande och kommande aktiviteter.

Den 15 oktober visar vi amatörradio för scouterna i samband med JOTA- Jamboree On The Air. Den 22 oktober är det Distrikt-5-möte i  Norrköping. Och så behövs fler frivilliga till vårt uppdrag att städa källaren. Datum och program för nästa träff ej klart.

Det var trevligt att träffas. Björnbärskakan och sockerkakan smakade förträffligt till kaffet.

SM5CBN Lennart och SM5FWW Leif gick igenom de senaste loggarna på klubbdatorn.
 


2022-09-12

Industristaden Motala

Det var ingen tillfällighet att Jules Vernes huvudkaraktär Kapten Nemo i äventyrsromanen  ”En världsomsegling under havet” från 1870 beställde rammen (den förliga ”spjutspetsen”) från Motala Verkstad till sitt fartyg Nautilus.



M/S Juno är världens äldsta registrerade fartyg med övernattningsmöjligheter. Hon byggdes i Motala Werkstad redan 1874. Här på säsongens sista passage genom Motala september 2022 (klicka för stor bild).

Manövertavla från Motala Verkstad.

Motala Industrimuseum är en del av Motala musei- och hembygdsförening. Främst visas Motala Verkstads historia från att det grundades 1822 (200 år!) av Baltzar von Platen för att säkra en lokal teknisk kompetens under byggandet av Göta kanal. I museet kan man se det första lokomotivet som tillverkades på platsen, Carlsund, från 1862 och en mängd andra verktyg och produkter. Inget verkade främmande för Motala Verkstad. Allt från medicinska s.k. strålknivar, broar och minor. Allt för att både rädda och döda människor …


Gert Holmberg berättar om den mycket sofistikerade strålkniven som användes för att operera hjärntumörer. Detta är det första exemplaret som funnits på Sofiahemmet.

Vår guide Gert Holmberg visade oss runt utställningen och berättade initierat om de olika objekten. Industrimuseet visar också produkter från Luxor, Electrolux-Dometic och CTV Centrala Torpedverkstaden.


Läcker elspis från tidigt 1900-tal.

Kanske stämmer ryktet att längden på slussarna i Göta Kanal bestämdes till max 30 meter? Detta då ryska fartyg var längre och inte skulle kunna använda kanalen från Östersjön till Vättern och vidare till Karlsborg som på den tiden var vår reservhuvudstad.


Skylt på ångmaskin som aldrig blev levererad till Ryssland 1915.

Vad som händer med Industrimuseet framöver är ovisst då byggnaderna är sålda och ska byggas om. Ingen vet säkert var utställningen hamnar.


Stort tack till Gert att du tog hand om oss. Nu vet vi absolut mer om Motala än tidigare!


Några av oss som samlats vid parkeringen.


Hitta rätt!

Klicka på bilderna för att se dem större format.


2022-08-29

Sven SM5ASP berättade Utility-DX-ing på klubbmötet den 29 aug 2022

- Utility-DX är en variant av vår hobby där man i princip lyssnar på allt som inte är rundradio eller amatörradio, säger Sven SM5ASP när han berättade om sitt specialintresse.

Mycket på lång- mellan- och kortvågsbanden är hårt styrt genom internationella överenskommelser. Men för militär- och diplomatisk radiotrafik finns inga regler.

I dag sker trafiken oftast med mer eller mindre avancerade moder som till exempel ryska 12-nodsmedem på 4063 kHz, NATO STANAG-4481 på 4005 kHz och många andra. Mycket går att avkoda med program och utrustningar som Wavecom och HOKA. Men räkna med att det kostar från 70 000 kr och uppåt. Den militära och diplomatiska radiotrafiken är hårt krypterad. Så det man får upp skärmen är grupper av siffror och bokstäver.

Med KIWI-mottagare runt om i världen finns alla möjligheter att lyssna på utility-stationer då de har inbyggda dekoderprogram för olika moder. En lätt och trevlig mod är NAVTEX på 518 kHz med navigationsvarningar till sjöfarten. Eller varför inte HFDL med flyginformation på 8942 kHz (USB)? Eller väderfax 4583 kHz.

När rundradiostationerna blir allt färre så kan det ju vara bra att utöka intresset till nya områden. Varför inte prova på själv? En bra gratis e-postlista med massor av information finns här Utility DXers Forum där man också sammanställer alla loggar. Läs den här.

Till att börja med kan var och en fundera över dessa två stationer som sänt ut sin signal i många år; The Buzzer 4625 kHz och The Alarm 4770 kHz (klicka för ljud).

Det blev en lång kväll med mycket radiotrafik som avslutades med positionsbestämning av en sändare med hjälp av KIWI:ns TDoA (Time Difference of Arrival).
 

Den här boken av Roland Proesch är ett bra hjälpmedel.

Ett stort tack till Sven som har gjort att vi fått upp ögonen för ett nytt område att lyssna på!


2022-08-22

Säsongsupptakt på Omberg


Vättern visade sig från sin bästa sida ....

Då flera av klubbens medlemmar har sina QTH:n söder om Motala kändes rätt att förlägga säsongsupptakten till Omberg och Stocklycke Hamn denna fina eftermiddag med solsken och lätta moln. Det blev en hel del rök från grillen, men inga brända korvar!

Och som vanligt smakar grillat extra bra utomhus.

Det var trevligt att träffas igen efter sommaruppehållet. Mycket prat om allt och inget. Det blev också ett informellt klubbmöte med funderingar inför hösten, men inget bestämdes.


Vi som var med. Även hunden Simon (svart som synden ...) var med. Klicka för stor bild.


Blandade bilder. Klicka för stor bild.


2022-05-28

Udda prylar och konstiga mojänger på Änga-loppisen.

Trots risk för regn kom knappt 100-talet besökare till radioloppisen i Väderstad. Bra snurr på försäljningen. Det som ändå sålde bäst var korven och varma drycker i det lite kyliga vädret.


SM5ATP Conny sålde kanske loppisens mest udda grej - en relästyrd antennväxlare.


SM4JGU Karl-Arne från Tived samlar inte bara på gamla mätinstrument utan gillar också gamla riggar som den här – en Trio JR-599.


Alla knep är tillåtna. Här säljer SM5DWF Peder prylar under bordet!

Kanske ses vi nästa år?
 


2022-05-07

Välbesökt antenndag på Bondebacka


Mätning på en portabelantenn med en spektrumanalysator. SA5RAG Rolf visar.

Lördagsmorgonen var kylig med regn och oroliga arrangörer som kollade aktuell prognos i SMHI:s väderapp. Men efter regnet kom värmen och det blev en fantastisk fin dag med 50-talet besökare.

Redan för mer än två år sedan diskuterade SK5LF och SK5SM att gemensamt anordna en antenndag särskilt för de som har funderingar om antenner och tillbehör – men även för att ha en fysisk träff efter alla restriktioner. Och ett utmärkt tillfälle för antennexperiment.

Bondebacka Hembygdsgård är Rundradiomuseets egen ”backyard” med gamla hus, stora gräsytor och höga träd. En perfekt plats för en fieldday som den här.

Besökare strömmade till från alla väderstreck, när som fjärran. Några var där väldigt tidigt för att köra aktiviteten Svenska Kommuner.

Många monterade upp sina antenner för att visa andra besökare men också för att testa hur de fungerade i störningsfri miljö. Även om kanske dipolantennen var den mest förekommande så fanns också inverterad V-antenn, ändmatade trådar, moxon-antenn monterad på metspön, 4-square, loopantenn och 23-cm-antenner.

Även två olika antennkanoner testades till åskådarnas förtjusning. Det visade sig att den luftdrivna golfboll-kanonen gick högst!

Att amatörradio är en prylhobby gick inte att ta miste på. Flertalet bilar var fullmatade med kablar, instrument och verktyg. Ett eldorado för alla tekniknördar som vill se vad andra gjort och kanske testa att mäta med en avancerad spektrumanalysator.


Nej, ingen tvättställning men väl en moxon-antenn för 20 m.

Utöver allt detta en pågående bakluckeloppis och inte minst förplägnad i form av grillad korv & dryck.


Suget efter korv är konstant. Scouterna gjorde en fin insats och skötte serveringen. Här serveras SM5COI Jonny en korv av Karin.

Det var en fin radiodag med fokus på antenner. Och det var extra roligt att det pratades radio. Räkna med en ny antenndag nästa år!

Tack alla som kom!


23-cm-gänget på plats med sina antenner. SA5RAG Rolf och SM5DWF Peder.

Klicka för större bilder.


Klicka på bilden för att se en video från antenndagen.



2022-05-06

Bygg din egen balun

Ladda ner PDF_filen och läs om baluner här.


2022-03-14


Årsmötet 2022

Det blev ett väl genomfört årsmöte med två nya styrelseledamöter. Vad som hänt under året framgår i verksamhetsberättelsen.

Styrelsens sammansättning fram till nästa årsmöte: Ordf. SM5BVV Morgan, sekreterare SM5COI Jonny, kassör XYL-SM5COI Gunilla, ledamöter SM4KIP Leif och SM5GAG Claes.

Verksamhetsberättelsen för 2021 kan läsas här.


Vid det efterföljande samkvämet diskuterades kommande aktiviteter, aktuella händelser samt en och annan skröna.
 


2022-02-28

Fysiskt klubbmöte med radio

Så var vi då äntligen igång med vanliga Öppna Hus under normala omständigheter. I samband med kaffet och kaka så berättade Morgan om planerade klubb-aktiviteter; årsmöte 14 mars, antenndag på Bondebacka den 7 maj och så vårens Grand Finale med Radioloppis i Väderstad.

Under åren har vi fått flera nya medlemmar som hittat till oss bland annat genom vår hemsida. På mötet hade vi glädjen att säga hej till Leila som gärna vill veta mer om amatörradio och hur man tar certifikat. Tjusningen med att prata i radio upptäcktes i samband med jobb inom Räddningstjänsten.


Här demonstrerar Leif SM5FWW hur man kör amatörradio.
  


2022-01-10

Årets första video-möte

På årets första video-möte informerades och diskuterades kommande program och aktiviteter. Nu vet vi inte hur framtiden ser ut, vilket betyder att projekten får vänta och att vi  i fortsättningen räffas via videolänk.


Vi som var med. Klicka för större bild.

Som vanligt (?) blev det även en hel del surr om andra saker som solpaneler, batterier, störningar och gamla radioapparater.
 


2021-12-06

Julavslutning

Julavslutningen började med glögg och mingel  innan Peder Rodhe SM5DWF berättade om sina antennexperiment och hur han trimmat sin hembyggda dipol. Peder har i många år varit verksam inom telekom och har nu flyttat från Stockholm till Valdemarsvik.

 
Peder visar exempel på kurvor från  antennanalysatorn.

Som avslutning på kvällen blev det skinksmörgås med dryck, kaffe och lite smågodis. Julstämningen kom så sakteliga med trevligt umgänge och prat.



Skinkmacka, dryck, kaffe och lite smågodis förgyllde kvällen.

 


Äldre notiser och nyheter klicka här