Arkiverade inlägg

2019-10-21
till
2021-10-21


2021-10-21

KIWI-mottagaren flyttad


Utsikt från tornet vid toppstugan. Karlsborg i bakgrunden. Klicka för större bild.

Som ett led i samarbetet med LWDXG – Lake Wettern DX Group SK6WW har nu vår KIWI flyttats till Toppstugan på Vaberget väster Karlsborg.

Jonny SM5COI installerade KIWI:n och fixade internetanslutningen. En ny dipol 2 x 20 m monterades upp av Morgan SM5BVV och Lennart SA5MMM som nu hänger fritt från radiotornet ut mot var sitt träd.


Det gamla radartornet med antenner. Klicka för större bild.

Det är bra tryck i antennen. Lyssna gärna genom att klicka här.



2021-10-11

Första träffen för säsongen utan restriktioner

Videoträffar är bra men inget går upp mot att träffas i verkligheten. Det blev många glada återseenden efter ett långt uppehåll med både nya och gamla ansikten. Vi hade också glädjen att få besök från Norrköpings Radioklubb SK5BN.

Programinnehållet var kort och koncist med en genomgång av Loppisen i Väderstad, SM5-mötet i Orlunda och Radiomässan i Norrköping. NRK-gänget berättade att det blev alldeles för trångt och att man arbetar med att boka Himmelstalundshallen nästa år.

Flera personer har visat ett "tekniskt" intresse för fjärrstyrning med RigPi varför klubben har beslutat att påbörja en installation. Till att börja med har en begagnad ICOM IC-7300 transceiver köpts in.

Kaffet, smörgåsarna och chokladrutorna smakade bra.


Thomas SA5CCU, Göran SM5AWU och Janne SM5FGQ försöker få liv i den gamla radion.


2021-09-18

Distriktsmöte med radiohistoria

"Historien är viktig för att förstå varifrån vi kommer och varför det ser ut som det gör i dag."

Det blev en nostalgikick för flera av de 40-talet sändaramatörer som kom till SM5-mötet i Orlunda utanför Vadstena med den bunkerliknande byggnaden. Stationen med anropet ”Stockholm-Motala” var igång från 1962 till 1991 då sändningarna upphörde.


Anpassningsspole i ett helt kopparklätt rum. Klicka för större bild.

Det var en träff med ett välmatat program. Morgan SM5BVV omvaldes till Distriktsledare för 5:e distriktet. SSA:s ordförande Jens Zander talade om vad som händer i SSA och internationellt med en efterföljande diskussions- och frågestund. FRG presenterades av Leif SM5VXO och Janne SM5TJH försökte få ordning på alla begrepp inom amatörradion. Innan rundvandringen berättade Morgan SM5BVV om tillkomsten av Orlunda-Aska Radiostation och det åsknedslag som orsaka kollapsen av centrummasten.


Jens Zander SM0HEV berättar om SSA.



Lena Klasén och Morgan Lorin vid den isolator som Prins Bertil använde som talarstol vid invigningen.



2021-09-04

Många fyndade på radioloppisen

För hembyggarna var det rena rama julafton fast det är september. Massor av komponenter, halvfärdiga byggen och delar köptes av experimenterande radioamatörer. Drygt 20 säljare och lite mer än 200 besökare gjorde dagen till en trevlig radiodag. Många tyckte att det var roligt att få träffas efter den långa isoleringen.



Claes SM5GAG och Tore SM0DZB. Klicka för större bild.



Janne SM5SUH med sin släpkärra var väldigt populär. Klicka för större bild.


Jonny SM5COI försöker kränga en mojäng till Lennart SM5CBN och Leif SM5FWW. Klicka för större bild.

Något som också sålde bra var korven, smörgåsarna, drickat och kaffet. Smakade extra bra i solskenet tillsammans med radiovännerna.

Tack alla - både säljare och besökare - som var med och gjorde denna dag till en dag att minnas.




2021-07-19


Efter många videomöten kändes det bra att träffas fysiskt den här fina måndagskvällen. Gun-Britt och Lennart SM5CBN hade bjudit in oss för en sommarträff till deras sommarstuga vid Skogssjön strax utanför Mjölby.


Fint vid stugan nära vattnet. Klicka för stor bild.

Det blev en lättsam och trevlig kväll med både radioprat och annat samtidigt som grillen gick varm.


- Där har jag min loop-antenn, säger Lennart SM5CBN och pekar med hela handen. Lars-Erik SM5DK och Jonny SM5COI lyssnar.

Efter sommaren planeras en Antenndag den 14 augusti, Loppis i Väderstad den 4 september och ett Distrikt-5-möte i Orlunda den 18 september. Så det fanns en del att prata om.

Tack Gun-Britt & Lennart för att vi fick komma och hälsa på!


2021-06-04

En dag på Rundradiomuseet

Nu har vi påbörjat uppdraget med att få ordning på  Radiomuseets alla instrument som förhoppningsvis kan bli en kommande instrumentutställning. Några av oss tog tag i att flytta inventarierna och montera alla hyllorna.

Det andra gänget sorterade klubbens blandade loppisprylar i "säljbart" och "skrot". Att gå igenom flyttkartonger med skruvar, kablar, motstånd och all tänkbar elektronik tar tid. Det är lätt att fastna i "vad är det här?", men med gott samarbete och många glada skratt blev det mesta gjort.

Nu behövs det ytterligare en dag till för att göra klart med hyllorna och instrumentdelen.


- Rör är min grej, säger Claes SM5GAG (klicka för större bild).

Om planerna håller så kommer det vi plockat ihop från det som har skänkts till klubben att säljas på Radioloppisen den 4 september på Änga i Väderstad. Det kommer att finnas mängder med fina fynd till bra priser.


Lars-Erik "Lea" SM5DK (klicka för större bild).

2021-06-02

Saknade RDA-Award-nummer

Har du som kör RDA fått QSL men inget RDA-nummer? I så fall kan kanske SM5CAK Lars Erik kan hjälpa dig.

Så här skriver Lars Erik:

- Om jag fattat rätt kommer möjligheten att scanna korten att försvinna den 31 December 2021. Har du några QSL från 1991 eller senare som du inte hittat RDA numret på, så skicka en lista till mig med signal och datum så skall jag ¨’gräva¨ lite.

Kontakta Lars Erik via mejl sm5cak@telia.com 


Länk till RDA-Award  http://rdaward.org/indexeng.htm

2021-05-20

Låna antennanalystorn för att kolla dina antenner

Nu har klubben införskaffat en antennanalysator MFJ-259B som kan lånas av medlemmar för att kontrollera antenner och SWR. Kontakta i så fall Morgan SM5BVV.


Har finns den - väl förvarad i en rejäl låda. Läs gärna bruksanvisningen som finns här (engelska)

 

2021-04-27

Störningsjakt på Rundradiomuseet.

Vad det är som stör på 2,5 till 4 MHz vet vi inte säkert. För att försöka finna källan användes både en traditionell mottagare och en SDR-mottagare med spektrumvisning. Nätverk, router med tillhörande utrustning stör inte. Däremot finns det flera andra störande objekt som måste kontrollerats. Fortsättning följer.




Morgan SM5BVV med sin ICOM IC-703 ansluten till en MiniWhip och Jonny SM5COI med RSP Play Duo ansluten till "originalantennen". Klicka för större bild.

 

2021-04-12

Klubbmöte med nyheter

Trots regleringar om sammankomster pågår det klubbaktivitet i SK5SM om än i mindre omfattning än vanligt. På klubbmötet via Jitsi-länk informerades och diskuterades några kommande aktiviteter och förslag.




Vi som var med på Jitsi-video-mötet.

- Klubbens KIWI-mottagare har nu varit igång ett år och är uppskattad av både svenska och internationella lyssnare. Men vi behöver flytta den till ett ställe med få eller inga störningar. Vill du ha den hemma hos dig eller känner du någon som är intresserad så hör av dig. Det som behövs är en antenn, lite ström och en Internetanslutning.
- Internetanslutning med router (WiFi och nät) finns nu installerat och klart i klubbrummet. En förutsättning för fjärrstyrning.
- Klubbens projekt med en fjärrstyrd transceiver - RigPi - framskrider som planerat. Allt är igång och fungerar, men kommandon och funktioner behöver finjusteras innan allt flyttas till klubbrummet på Rundradiomuseet.
- Förslag finns om en antenndag med demonstration av olika antenner, viss teori och mätövningar vid olika stationer. Detta kan bli verklighet i augusti om hälsoläget är normalt.
- Rundradiomuseet planerar att öppna för allmänheten efter midsommar och vi ställer som vanligt upp och kör radio på lör- och söndagar kl 12-14. Schema för bokning kommer på hemsidan.
- Kanske kan det bli en radioloppis i Väderstad på "Änga"? En förutsättning är att allmänläget blir bättre och att vi får arrangera detta.
- En 2 m / 70 cm repeater planeras. Till att börja med kommer antennen i så fall att sitta på RRM's tak med stationen placerad i klubbrummet.


2021-03-22

Äntligen egen bredbandsförbindelse

Efter flera år av diskussioner har nu klubbens alldeles egna bredband med internetanslutning installerats i klubbrummet. Det är BoreNet som sponsrar vilket vi är mycket glada och tacksamma för. Tack BoreNet! På taket  sitter en antenn med (skärmad) kabel ned till en router med WiFi i klubbrummet. Det här öppnar för många nya möjligheter - inte bara att använda loggen i datorn, demonstrationer vid möten utan även fjärrstyrning av olika sändare och mottagare.



Arbete med installationen av radio-LAN.
 

2021-03-15

SI8AM - ny fjärrstyrd amatörradiostation i Utanede, Ragunda

Historien börjar på en fjärran plats i en annan tid i byn Utanede vid Indalsälven. Här står den, tiotusentals kilometer från sitt ursprungsland, den kungliga Thailändska Paviljongen. Som en exotisk juvel i den jämtländska skogen berättar den historien om en annan tid.

När Kung Chulalongkorn fick en inbjudan av den svensk-norske kungen Oscar II att besöka den internationella konst- och industriutställningen i Stockholm tackade han ja. Kung Oscar ville även visa andra delar av Sverige och eftersom den svenska sågverksindustrin intresserade Kung Chulalongkorn föll valet på mellersta Norrland. Här fanns vacker natur med ljusa sommarnätter och ståtliga vattenfall. 1897 besökte Kung Chulalongkorn Sverige och Ragunda. Nästan exakt hundra år senare påbörjades byggandet av en paviljong till minne av kungen.

I juli 2000 invigdes besöksstationen SI9AM som under 20 år varit en populär amatörradiostation för både tävlingar och vanligt radiokörande med behaglig tillvaro på vandrarhemmet.

2021 tog
SK3HC Utanede Radioklubb över stationen. De har för avsikt att göra den till en kvalificerad fjärrstyrd amatörradiostation där radioamatörer från hela världen kan hyra tid och köra radio med signalen SI8AM.

Vid klubbmötet den 15 mars berättade en av initiativtagarna, Carl August Rasch SM5CVJ, om visionen och även det tekniska upplägget. Nu i mars kommer de första skarpa testerna att göras.

Tack CA för ett intressant föredrag om amatörradions utveckling. Vi är flera som gärna vill köra fjärrstyrd radio och kanske även besöka Utanede när livet återgått till det normala.


Bra antenner för alla band. Bild: Roger Hellqvist. Klicka för större bild.



Roger Hellqvist som operatör. Klicka för större bild. Bild: Roger Hellqvist.
 
 

2021-03-01

SK5SM Årsmöte

Så var det då avklarat. Det första interaktiva video-årsmötet i klubbens historia med 13 inloggade medlemmar. Formalia rullade på bra. Kassören har haft god kontroll på inkomster och utgifter. Och styrelsen fick ansvarsfrihet. Läs verksamhetsberättelsen här.

För 2021 blev det många omval. Som ny kassör vi har glädjen att välkomna
Gunilla XYL/SM5COI efter Kenneth SA5BZT som på ett förtjänstfullt sätt skött ekonomin.

Hur framtiden ser ut vet vi inte. En field-day med antenn-tema står högt på listan. Och så förstås att köra klubbstationens radio i sommar då Rundradiomuseet har öppet från slutet av juni.



Vi som var med på årsmötet. Klicka för större bild.


2021-01-26

Ordföranden har ordet.

Hänt under 2020 – tänkt under 2021


SM5BVV Morgan Lorin. Ordförande i SK5SM.

Vi hann knappt komma igång detta år innan Covid slog till och förlamade samhället. Alla har varit på sin vakt och hade hoppas att det var över till hösten, men så blev det inte. Nu är det bara att hålla ut! Vi har dock möjligheten att hålla kontakt med omvärlden - via radio. Något vi kan glädjas åt är vår SDR mottagare. Den har många besökare - både lokala och från andra delar av världen.

Årsmötet 2020 blev ett brevutskick och ett fysiskt möte i styrelsen – och det fungerade. Årets möte 2021 blir digitalt via Jitsi den 1 mars 2021.

Planer finns på en Field Day/ antenndag där vi håller till utomhus på betryggande avstånd. Ett bra antenninstrument för utlåning bland medlemmar ligger i anskaffningsplanerna. Vår radiomarknad på ”Änga” i Väderstad blev en succé för två år sedan - vi fortsätter så snart möjlighet ges.

Önskar du bli medlem i SK5SM kontakta oss på inform@sk5sm.se Även teknikintresserade utan certifikat är givetvis välkomna som medlemmar i Motala Sändareamatörer-SK5SM. Vi är beroende av er medlemmar för att hålla igång klubben, snart får vi nog träffas. Solfläckcykel 24 har nått botten och nu går det mot bättre tider vad gäller radiokonditioner!

Nästa "Öppna-Hus-möte" via video blir måndagen den 15 februari kl 19.00 (OBS ändrad tid). Klicka på Jitsi-länken här bredvid till höger.

Goda DX önskar
Morgan SM5BVV
ordf. SK5SM
 
  

2020-12-14

Första digitala klubbmötet någonsin

Det var med en viss anspänning vi loggade in på klubbens första video-möte. Idén om att anordna ett digitalt klubbmöte började ta form under hösten 2020. I början på december testades idén praktiskt vilket föll väl ut. Trots visst strul med mikrofoner, webbkameror ordnade det mesta upp sig till slut.



Så här såg det se ut. Klicka på bilden för att se den i större format och vilka som var med.

Alla var överens om att detta var ett utmärkt sätt att träffas på. Många är pratglada men det blev automatiskt en bra disciplin efter ett tag där var och en fick tala klart efter att först ha räckt upp handen. Just videomöten är också ett bra sätt att visa QSL-kort eller någon intressant mojäng. Mer sådant till nästa gång - kanske redan i januari.

Mötet avslutades med ett "hejdå" och tillönskan om en God Jul.

    

2020-10-20

Aktiviteter hösten 2020 och planering för 2021

Vi är många som saknar de regelbundna klubbträffarna och den sociala kontakten där vi brukar prata om nyheter och aktiviteter. Den 20 oktober träffades styrelsen för att diskutera verksamheten, ekonomi och några projekt som kräver stora arbetsinsatser. Funderingar finns också om
att ha digitala klubbmöten - eller kanske "radio-klubbmöten" på HF eller VHF?

Mer om detta i ett nyhetsbrev som kommer att skickas ut till alla medlemmar.



Leif SM5FWW, Morgan SM5BVV och Jonny SM5COI samtalar med Carl August SM5CVJ som deltog via Skype. Klicka för större bild.

   

2021-03-04

Blandade bilder från 1980- och 1990-talet

I klubbrummet på SK5SM har det under många år funnits ett album med äldre fotografier från olika aktiviteter. Nu är bilderna inscannade. Klicka här för att titta på några av bilderna.


Fieldday på Omberg maj 1992. Klicka på bilden för att titta på fler bilder.


2020-09-16

Norrköpings Radioklubb SK5BN satsar på LV-torn i Katrineholm

Andra världskriget innebar ett bryskt uppvaknande för den svenska krigsmakten. Nu gällde det att rusta ikapp. En anläggning som såg dagens ljus var luftvärnstorn vid strategiska platser som hamnar, järnvägsstationer och fabriker. Med kanonen uppe i luften var det lätt att skjuta i alla riktningar.

Det byggdes nästan 200 torn i landet, varav ett fåtal står kvar. Ett torn av betong ståtar på höjden vid Åsliden i Katrineholm. Luftvärnskanonen (Bofors m/36 - 40 mm) har ersatts med en mast där det nu finns antenner - främst för amatörradio.



Luftvärnstornet i Katrineholm som nu fungerar som kommunikations-torn.

Tidigare i år bestämde sig radioamatörerna i Katrineholm att säga upp hyreskontraktet med Katrineholms kommun och avhända sig verksamheten. Det var då SK5BN blev informerade om situationen och bestämde sig för att överta hyreskontraktet och verksamheten.

Tornet är beläget centralt och högt och består av tre våningar med stor takterrass. Längst ned förråd. Våning två finns litet mötesrum och kök samt våning tre ett radiorum. Det finns en rejäl mast som är monterad i det gamla fundamentet för luftvärnskanonen.

Under sommaren har en del arbeten genomförts. Det är fri sikt till SK5BN's anläggning i Kolmården med AMPRNet som fungerar stabilt.

För 2 m gäller att inkommande signal till mottagaren i Katrineholm skickas till Kolmården som i sin sänder ut på sändaren i Kolmården. Den sitter högt och hörs bra i Katrineholm med omnejd, liksom självklart stora delar av Östergötland och Södermanland. I dag finns även D-STAR- och 70 cm-repeater. Det finns funderingar på att konfigurera ett motsvarande nät liknande det som finns på Öland.

Den 16 september var det Öppet Hus vid det gamla LV-tornet med korvgrillning och gemenskap på distans. SK5BN ville visa sitt filial-QTH för de drygt de 25-tal besökare som kom. Korven smakade extra bra i snålblåsten.




Alla som var med. Klicka på bilden för större format.

En imponerade anläggning. Tack SK5BN för ett fint initiativ hälsar SM5BVV och SA5MMM som var där.

Klicka på bilden för att se en enkel och kort video från träffen.






2020-09-03

Alternativt årsmöte

14 st medlemmar hade kryssat i och skickat in svar på den PDF-enkät som tidigare hade skickats ut till alla medlemmar inklusive årsmöteshandlingar. Ett bra resultat. Den 3:e september hade större delar av gamla och nya styrelsen samlats hemma hos Morgan SM5BVV's sommarstuga i Nedralid för att gå igenom alla svar och därefter fatta beslut.



Årsmötesförhandlingar på Morgans veranda. Från vänster Leif SM5FWW, Jonny SM5COI, Kent SM5ELV, Kenneth SA5BZT och Morgan SM5BVV. Kaffet med björnbärspaj och vaniljsås smakade bra. Klicka för större bild.

Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för 2019.

Så här ser den kommande styrelsen ut:
--------------------
Ordförande Morgan Lorin SM5BVV
Sekreterare: Jonny Martinsson SM5COI
Kassör: Kennth Conradsson SA5BZT
Ledamot: Leif Lindgren SM5FWW
Ledamot: Carl August Rasch SM5CVJ

Ordinarie revisor: Roland Strid SA7RST
Revisorsuppleant: Arne Blomberg

På det efterföljande styrelsemötet diskuterades några praktiska frågor som kommer att tas upp på kommande medlemsmöte.

Ett bra årsmöte.


2020-08-18

Tack SM5CAK. Välkommen SA5FYR.

- Det känns bra att lämna över QSL-hanteringen för distrikt 5 till Carola, säger Lars Erik SM5CAK.
- Fast jag kommer att sakna de personliga kontakterna, fortsätter han.


Tungt! Ett äldre postsorteringsfack i plåt. SM5YRA Stephan, SM5CAK Lars Erik och SA5MMM Lennart.

Efter 50 år av sortering var det flyttdags. Det gamla postsorteringsstället i tjock plåt lastades på en släpkärra tillsammans med kartonger, pärmar och bland annat en gammal hederlig handlarvåg för vägning av paket.



Carola SA5FYR lastar in kartonger och pärmar i bilen.

Lars Erik berättar att han tog över QSL-sorteringen från Västerås 1970. Sedan dess har det rullat på. Som mest distribuerades ca 30 kg QSL per år omkring milleniumskiftet. Detta innan de digitala QSL:en slog igenom. De senaste åren har det varit omkring 10-15 kg QSL som delats ut till ett 25-tal QSL-ombud i distrikt 5. En gång när det var många paket användes skottkärran för att möta upp den något förvånade lantbrevbäraren. Det är inte svårt att gissa om vad som berättades på den kommande kafferasten. Portot för brev och paket har kontinuerligt blivit högre varför Lars Erik försökt att dela ut QSL:en på distriktsmöten och mässor.

SA5FYR Carola - ibland även Carla - är gift med Stephan och bor i Sparreholm utanför Flen. Carola berättar att hon alltid tyckt om att sortera och hålla ordning. Nu när möjligheten kom svarade hon JA direkt. Carola tycker också det är positivt att fler kvinnor kommer in i verksamheten. Båda är aktiva i SK5UM Flens Radioamatörer.



Morgan SM5BVV överlämnar Distriktshedersdiplomet till SM5CAK för lång och trogen tjänst.

I samband med eftermiddagskaffet överlämnade DL-5 Morgan SM5BVV ett Distriktshedersdiplom till Lars Erik som ett tack och uppskattning för alla år som han ideellt arbetat med QSL-sorteringen. Lars Erik kommer även fortsättningsvis sortera QSL tillsammans med Eric SM6JSM i Karlsborg.

Gullevis marängtårta smakade ypperligt under ekarnas djupa grönska.

Fler bilder här.
  

2020-08-02

Lyssna på vår KIWI-mottagare

Oavsett det är fråga om lokala ringar eller DX-expeditioner så finns möjligheten att lyssna på vår KIWI-mottagare.

Klicka här eller på bilden för att lyssna!


Skärmdump från KIWI-mottagaren. Skriv gärna in din signal eller namn längst upp till höger på sidan så vi andra vet vilka som är online.

Många ringar är igång på morgnarna från 07.30 och sänder ofta omkring 3600-3650 kHz LSB. SM-QRP (SSB) 3685-3595 kHz. SMFF/SMSS 3740-3744 kHz.

God Lyssning!
   

2020-07-03

Skylta med den nya dekalen!

Skapa intresse för amatörradion med vår nya slogan! En kort text, som ändå berättar en hel del om amatörradion och skapar nyfikenhet kring vår hobby. Till exempel när du visar texten som en dekal, i bakrutan på bilen. Dekalen finns nu att beställa från vår Hamshop via SSA:s hemsida.



Amatörradiodekalen. Räkna med vinkningar och morse-tut ...
 

2020-07-01

Tid för antennbyggen
 Text och bilder Lennart Deimert SA5MMM
Inget att göra? Inställda evenemang och inga träffar med kompisar? Då kan det vara läge för att bygga nya antenner inför kommande månader. Morgan SM5BVV har tagit tag i avsaknaden av en kort antenn för 80 m och har nu tillverkat en väl fungerande förkortad dipol för 80 m.


Här syns den förkortade antennen uppsatt. Klicka för större bild.

Avsikten är att försöka få upp antennen vid bostaden i Vadstena. Just nu är den placerad vid sommarresidenset norr om Motala.



Antennanalysator och utseende på balunen. Klicka för större bild.


Den här antennen är förhållandevis enkel att tillverka. Eftersom den är kort är den också smalbandig. För att få korrekt impedans på önskad frekvens ändrar Morgan längden på antennen.

Här finns ritningen med beskrivning.


2020-05-26

Nytt blixdon tillverkat
 
Text och bilder Lennart Deimert SA5MMM
Åsksäsongen har börjat. Och vi är många som på ett eller annat sätt har drabbats av åska som förstört vår utrustning. Att helt skydda sig helt från åska är svårt, men det finns lösningar som fungerar bra - utom för direktträffar - då blir det svart!

Morgan SM5BVV har under ett antal år byggt åskskydd. Nu har han tillverkat en variant till klubbens KIWI-mottagare.



Lådan med N-kontakter.

Reläet kommer från en Siemens diatermiapparat som skrotades från ett svenskt sjukhus. Matas via en likriktare med ca 24 V AC från nätaggregatet. Tändstiftet tar eventuella överspänningar från antennen och utgången till KIWI-mottagaren jordas via ett 25 Ohms motstånd. 240 V matningen till nätaggregatet styrs via en Telldus fjärrströmbrytare som kan kopplas ur vid risk för åska. Lådan är ursprungligen en antennfördelare 60-80 MHz från Civilförsvaret som har skänkts av Lennart SM5CBN - tack!
 



Stilrent. Klubbens nya åskskydd. Klicka för större bild.

Bygga en egen blixtlåda? Klicka här för schemat.

2020-05-20

SWL-antenn för KIWI:n nu på plats
  Text och bilder Lennart Deimert SA5MMM
Efter en lång väntan har nu äntligen lyssnar-antennen till vår KIWI-mottagare kommit på plats. Nu ska det höras bättre och med "jämnare" signaler på 0,3 - 30 MHz. Lyssna gärna genom att klicka på denna länk:
http://sk5sm.dyndns.info:8073/


Bredbandsantennen från HyEndFed. Klicka på bilden för SWR plot.



Med ett välriktat skott fick Morgan SM5BVV upp linan högst upp i granen. Klicka på bilden för att se den i större storlek (och golfbollen!).



Så här ser den ut med borttagen överdel. Under KIWI:n ett stabiliserat nätaggregat.

Ett byggprojekt med ett effektivt åskskydd i en låda har påbörjats Kanske blir den klar innan åsksäsongen.

God Lyssning!

2020-03-02

Hallonpaj och andra smådatorer
  Text och bilder Lennart Deimert SA5MMM

Jonny SM5COI har inte bara amatörradio som intresse utan även stor experimentlusta med Rasperry Pi och Arduino kortdatorer. Vid ett välbesökt Öppet Hus fick vi en genomgång av olika modeller och vad de kan användas till.


 

Jonny visar olika versioner av RasperryPi. I det här faller visas en SDR-mottagare. Klicka för stor bild.

Raspberry Pi är en enkortsdator som har utvecklas av det brittiska företaget Raspberry Pi Foundation. Kortet har ungefär samma storlek som ett kreditkort liknande den som används av många smarttelefoner. Datorn finns i flera versioner:

Raspberry Pi Modell A, Modell A+, Modell B, Modell B+
Raspberry Pi 2 Modell B
Raspberry Pi 3 Modell B
Raspberry Pi 3 Modell B+
Raspberry Pi 4 Modell B
Raspberry Pi Zero

En av de stora skillnaderna mellan A-modellerna och B-modellerna är att de senare har en Ethernet-anslutningsport för nätverk, medan A-modellerna behöver en USB-adapter för förbindelse med till exempel internet.





Arduino är ett mikrokontrollerkort som är öppen hårdvara för att göra elektronikanvändning mer tillgänglig.



Stort intresse för möjligheterna med Rasperry PI. Klicka för stor bild.

Det var extra fascinerande att se den mängd av tillbehör som finns till båda fabrikaten. Inte bara radiorelaterat utan i stort all form av styrning och reglering.




DB6KT Thomas Kvenkel gästade oss. Han har en sommarstuga i Grytgöl och är också väldigt aktiv med olika Rasperry Pi -setuper i form av grupp-repeatrar i området där han bor i Hainichen (väster om Dresden i Sydtyskland). Här demonstrerade Thomas DMR med en DMR-hub.


2020-02-17

Fjärrstyrning   Text och bilder Lennart Deimert SA5MMM
  Årets första träff. Vi gick igenom vad som hänt under 2019, det aktuella läget - både medlemsantal, ekonomi, kommande program och projekt.

Ett ämne som diskuterats är fjärrstyrning. Vi bestämde att klubben börjar med en KIWI-mottagare som ska vara igång inom två månader. Att köpa in en extra transceiver med tillbehör tillåter inte ekonomin just nu.



Skärmdump från en KIWI-mottagare. Klicka på bilden för att komma till en sida med KIWI-mottagare som fungerar bra.



Hårdvaran. Ingen extern dator behövs.



Självklart skall loggen uppdateras! Kent SM5ELV och SM5FWW fixar detta.

Som vanligt en trevlig träff med smörgås, dryck och spretiga åsikter. Dvs precis som det ska vara!
  

2019-12-16

Säsongsavslutning med glögg och skinksmörgås.
  Text och bilder Lennart Deimert SA5MMM

Det var hög nivå både på ljudet och diskussionerna på SK5SM:s sista träff 2019. Ordf. Morgan SM5BVV berättade avd vi har gjort under 2019 - vilket var en hel del - och några planerade aktiviteter under 2020.

Det var en trevlig tillställning med god förtäring. Under samkvämet visade Janne SM5SUH ett bildspel från årets tidigare sammankomster. Tack till festkommittén som ordnade detta! Vi ser fram emot påskfesten!



Hungriga medlemmar!


2019-11-25

Studiebesök hos Räddningstjänsten i Motala
  Text och bilder Lennart Deimert SA5MMM

Vid besöket hos Räddningstjänsten i Motala berättade Kjell Zingmark att det är barn och tonåringar som orsakar de flesta bränder. När det gäller vad som brinner har anlagda bilbränder blivit de vanligaste. Vi fick vid genomgången lära oss mycket om hur vi bäst skyddar oss och hur de vanligaste bränderna släcks och att brandvarnare är en billig livförsäkring. Gärna också en brandfilt och en 6 kg pulversläckare.

Ett av besökets syfte var att få veta mer om radiosystemet och hur kommunikationen fungerar. Brandman Fredrik Gustavsson berättade och visade bilder på RAKEL monterade i de olika bilarna

Normalt fungerar RAKEL utmärkt men det finns områden i kommunen  utan täckning. Då gäller vanliga mobilen. Vi som är intresserade av nödsamband upplevde att finns svårigheter vid oförutsätta och oplanerade längre strömavbrott.




Genomgång på plats. Radioutrustning och även vad som finns i bilarna. Här finns det mesta.



Fredrik Gustavsson visar en riktigt kraftig sax för att t.ex. klippa av balkar på bilar.



Vi som var med. Klicka för större bild.

Tack för besöket! Vi är imponerade av detaljerna som t.ex. rena kläder och utrustning och inte minst den fina stämmningen.


Fler bilder från besöket här

www.jannesresor.se (Jannesresor -> 2019 )
 


2019-10-21

SK5SM besökte SSA i Karlsborg
  Text och bilder Lennart Deimert SA5MMM

- This is my life, säger SM6JSM Eric och visar stolt  upp arkivet med några hundra tusen QSL. I rummet intill finns tidskriftsarkivet med både svenska och utländska amatörradiotidningar.



- QSL-kort är mitt liv, säger SM6JSM Eric och visar upp arkivet. Klicka för stor bild.

Om det nu finns en radioamatörernas Bucket List så borde Grimeton, Eskilstunaloppisen, SSA:s årsmöte och kanske ett besök till SSA:s kansli i Karlsborg vara med på den listan. För några av oss var det första gången filialen i Karlsborg besöktes.


Vi som var med. SA5MMM Lennart. SM5CAK Lars Erik, SM5DK Lars-Eric, SM5SUH Janne, SM6JSM Eric, SM5BVV Morgan och Arne Blomberg.

Resan började redan 09.30 SST vid Rundradiomuseet i Motala. Efter en fin resa tog Eric emot oss på Flygfältsvägen 29 där lokalerna finns. Vi började med att gå igenom SSA:s Arkivpolicy. Det som arkiveras är bland annat protokoll, bokslut, nationella tidskrifter som t.ex. QTC, böcker, SSA-bulletinen (som skrivs ut och arkiveras) och så förstås QSL-kort. Samtidigt med kaffet visade Eric exempel på dokument som till exempel SSA:s stadgar från 1925, 1:a numret av QTC och några unika QSL-kort ända från 1920-talet.

Lars-Eric SM5DK sökte i arkivet på sin signal och hittade ytterligare en gengångare (?) som använt hans nuvarande signal. En kände han till sedan tidigare.

Nästa programpunkt var ett besök på Vaberget och SK6WW Lake Wettern DX Groups QTH. Ett välutrustat QTH med olika rum för QRP och QRO-körning. Självklart var vi tvungna att klättra upp i den intilliggande masten och titta på både antenner och utsikten.

Det är ett imponerande arbete som bedrivs i Karlsborg. Ett stort tack till framför allt SM6JSM Eric som tog hand om oss.

 

Äldre DC3.

Innan hemresan blev det också ett besök till den uppställda DC3:an där fallskärmsjägarna tränar och en rundtur innanför murarna.

En fin dag.

Fler bilder från besöket här.

www.jannesresor.se
 


Äldre notiser och nyheter klicka här